فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 4 (پیاپی 160، تیر 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 4 (پیاپی 160، تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهزاد ایمنی*، رضا صفی آریان، بابک منافی، آرزو کرمپوریان، کریم قاضی خانلو ثانی صفحات 207-214
    زمینه و هدف
    فعال سازی پلاکت ها و تجمع آنها نقش اساسی را در تشکیل و انتشار ترومبوز عروق کرونری ایفا می نماید. امروزه در بازار دارویی ایران داروی کلوپیدوگرل به عنوان مهارکننده تجمع پلاکتی به شکل خوراکی تجویز می شود. به دلیل قیمت بالای برند اصلی کلوپیدوگرل، یک برند ایرانی تحت عنوان اسویکس (Osvix) تولید شده است. این مطالعه با هدف بررسی کارایی برند ایرانی کلوپیدوگرل اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور تعداد 80 بیمار تحت عمل جراحی قلب باز در بیمارستان اکباتان همدان در دو گروه مستقل در مهر ماه 1390 لغایت خرداد ماه 1391 مورد مطالعه بودند. یکی از گروه ها از برند ایرانی کلوپیدوگرل (اسویکس) و گروه دیگر از برند اصلی (پلاویکس) استفاده نمودند. به منظور بررسی کارایی این دو رژیم دارویی در مهارکنندگی پلاکت ها، نمونه های خونی از بیماران مورد مطالعه دریافت شد. تست تجمع پلاکتی از نمونه های خونی با استفاده از سیستم اگریگومتر انجام شد.
    یافته ها
    میانگین پلاسمای غنی شده با پلاکت در گروه درمانی اسویکس و پلاویکس به ترتیب 123444236260 و 85204153290 پلاکت در میکرولیتر بوده است. نتایج بیانگر وجود اختلاف معنادار در پلاسمای غنی شده با پلاکت (001/0P=) و میزان آدنوزین دی فسفات (004/0P=) در گروه مردان و زنان برای گروه درمانی پلاویکس و اسویکس بود. همچنین اختلاف معنادار آماری برای شمارش پلاکت (000/0P=) برای گروه درمانی پلاویکس و اسویکس وجود داشت.
    نتیجه گیری
    برند ایرانی کلوپیدوگرل (اسویکس) از لحاظ فاکتورهای کارایی در جلوگیری از تجمع پلاکتی کارایی کمتری نسبت به برند اصلی (پلاویکس) نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کلوپیدوگرل، تجمع پلاکتی، بای پس عروق کرونر
  • اعظم سادات موسوی، مژگان کریمی زارچی*، نادره بهتاش، مهناز مختاری گرگانی، نیلی مهرداد، میترا روحی، سید حسین حکمتی مقدم صفحات 215-221
    زمینه و هدف
    آمار سازمان بهداشت جهانی نشانگر این است که یک زن از هر 55 زن در جهان مبتلا به سرطان تخمدان در مقطعی از زندگیش می شود. سن شایع ابتدا به سرطان تخمدان بعد از 50 سالگی می باشد. هدف این مطالعه بررسی نقش کموتراپی داخل صفاقی با کربوپلاتین به عنوان درمان نگهدارنده در کاهش میزان عود و افزایش میزان بقای مبتلایان به سرطان پیشرفته ی تخمدان و همچنین بررسی سمیت این روش درمانی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی در بخش انکولوژی زنان بیمارستان ولی عصر (عج) دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های 1389-1384 انجام شد. 30 بیمار مبتلا به سرطان اپیتلیالی تخمدان با Stage II-IV به صورت غیرتصادفی ساده وارد مطالعه شدند. 18 بیمار در گروه کموتراپی داخل صفاقی و 12 بیمار در گروه شاهد قرار گرفتند. در گروه مداخله سه هفته پس از شیمی درمانی وریدی در سه دوره به فاصله ی 21 روز، شیمی درمانی داخل صفاقی با کربوپلاتین دریافت کردند. بقای عمر دو و پنج ساله، بقای عمر بدون بیماری (فاصله ی زمانی اتمام درمان تا عود بیماری)، بقای کلی، توکسیسیتی و عود، ثبت و آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران در گروه مورد 6/8±4/52 سال و گروه شاهد 5/11±1/55 سال بود. میانگین بقای بدون عود در بیماران گروه مورد 6/8±13 و در گروه شاهد 3/4±5/9 ماه بود. میانگین مدت بقا در گروه مورد 5/16±39 و در گروه شاهد 2/16±8/30 ماه به دست آمد که در هیچکدام از موارد بالا تفاوت معنادار نبود (05/0P>). میزان بقای کلی در گروه کموتراپی همراه با کربوپلاتین 2/72% و در گروه بدون کموتراپی داخل صفاقی 3/33% بود. فراوانی سمیت در گروه مداخله 6/5% بود که شامل دردهای خفیف و متوسط شکمی و تهوع و استفراغ بود.
    نتیجه گیری
    درمان نگهدارنده به روش داخل صفاقی به صورت معناداری باعث افزایش میزان بقا، کاهش چشمگیر عود و مرگ بیماران نمی شود، هر چند سمیت بالایی برای این روش دیده نشد.
    کلیدواژگان: سرطان اپیتلیالی تخمدان، درمان نگهدارنده، کربوپلاتین، داخل صفاقی، بقا
  • لیلا ساداتی، احسان گلچینی، عبدالرضا پازوکی*، فاطمه جسمی، محدثه پیشگاه رودسری صفحات 222-228
    زمینه و هدف
    جراحی لاپاراسکوپی به دلیل مزیت های فراوان جایگزین روش سنتی شده است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش به بیماران کاندید جراحی کوله سیستکتومی با روش لاپاراسکوپی در مرحله ی پیش از عمل بر مدت زمان بازگشت از بیهوشی در اتاق بهبودی انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی در دو بیمارستان شهر کرج طی سال های 1390-1389 انجام شد. نمونه های پژوهش 100 بیمار زن کاندید جراحی کوله سیستکتومی که به شکل تصادفی به دو گروه مساوی 50 نفره تقسیم شدند. به گروه مداخله در مورد شرایط اتاق عمل، تجهیزات، روش بیهوشی، پروسیجر جراحی و نقش بیمار در امر مراقبت از خود در مرحله ی بازگشت از بیهوشی آموزش داده شد. گروه کنترل، به طور روتین پذیرش شده و به اتاق عمل فرستاده شدند. مدت زمان بازگشت از بیهوشی با استفاده از تکمیل چک لیست آلدرت و کسب نمره ی 9 در این مقیاس و بروز تهوع بیماران پس از ریکاوری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در ارزیابی وضعیت بیماران در واحد ریکاوری، میانگین مدت زمان رسیدن به نمره 9 از معیار آلدرت در گروه کنترل، 44/5±66/29 در حالی که میانگین این مدت زمان در گروه مداخله 87/3±04/18 دقیقه بود (000/0P=). 10 بیمار (20%) از گروه کنترل، بعد از ریکاوری تهوع را تجربه کردند در حالی این تعداد در گروه مداخله تنها سه بیمار (6%) بود (992/0-066/0: 95%CI) 255/0OR=، 037/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه، موید اثر مثبت آموزش قبل از عمل بر مدت زمان بازگشت از بیهوشی در بیماران بود. از این روی توصیه می شود تمامی بیماران تحت لاپاراسکوپی قبل از عمل تحت آموزش و اطلاع رسانی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزش، مدت زمان بازگشت از بیهوشی، کوله سیستکتومی، لاپاراسکوپی
  • مرضیه مهرافزا*، آزاده رئوفی، طلیعه رحیمیان، پروانه عبدالهیان، زهرا نیکپوری، رحیم توکل نیا، ابوالفضل گل محمدی، احمد حسینی صفحات 229-234
    زمینه و هدف
    با معرفی تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (Intracytoplasmic Sperm Injection، ICSI) و روش های استخراج اسپرم از بیضه (Testicular Sperm Extraction، TESE) یا اپیدیدیم (PESA)، نقطه عطفی در درمان مبتلایان به آزواسپرمی حاصل گردید. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه ی نتایج بالینی تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم کسب شده از سمن انزالی مبتلایان به الیگوآستنوتراتوزوسپرمی شدید (OAT) و اسپرم های استخراج شده از بیضه یا اپیدیدیم مبتلایان به آزواسپرمی بود.
    روش بررسی
    پس از بررسی گذشته نگر بیش از 400 پرونده پزشکی مربوط به جمعیت بیماران تحت ICSI، 45 سیکل با علت OAT شدید و 34 سیکل با علت آزواسپرمی، وارد مطالعه شدند. بیماران با استفاده از آگونیست GnRH تحت تیمار قرار گرفتند. صفات بالینی و نیز میزان لقاح، لانه گزینی و حاملگی بالینی به عنوان نتایج اصلی ICSI در بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج کسب شده به صورت میانگین± انحراف معیار و تعداد (درصد) ارایه گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی، BMI، سطح استرادیول در روز تزریق hCG، تعداد کل اووسیت های کسب شده و مرحله متافاز 2 و میزان لقاح در بین دو گروه با OAT و آزواسپرمی مشابه بود. تفاوت معناداری در تعداد جنین های انتقال یافته با کیفیت عالی (09/0P=)، میزان لانه گزینی (238/0P=) و حاملگی بالینی (199/0P=) در بین دو گروه یافت نشد.
    نتیجه گیری
    تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم کسب شده از طریق PESA و TESE، روش های مفیدی جهت کمک به مردان نابارور مبتلا به آزواسپرمی بود و نتایج حاصل، قابل قیاس با تزریق درون سیتوپلاسم اسپرم کسب شده از سمن انزالی مردان مبتلا به OAT شدید می باشد. بنابراین به نظر می رسد که تاثیر کیفیت اسپرم و منبع کسب آن بر نتایج حاصل از ICSI مشابه باشد.
    کلیدواژگان: آزواسپرمی، تزریق اسپرم، درون سیتوپلاسمی، حاملگی
  • امیرمسعود جعفری، ناهید صالحی*، هاشم کازرانی، فرید نجفی صفحات 235-241
    زمینه و هدف
    در بیماران تحت آنژیوپلاستی Percutaneous Coronary Intervention (PCI)، ارتباط میان وضعیت عملکرد بطن راست و پیامدهای پس از این پروسیجر همچنان نامعلوم مانده است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین یافته های اکوکاردیوگرافیک سیستولیک بطن راست با ظرفیت تحمل فیزیکی بیماران پس از انجام PCI بر روی شریان کرونری راست Right Coronary Artery (RCA) بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی در بیمارستان امام علی (ع) کرمانشاه در سال 1392، 40 بیمار مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد دیواره تحتانی که کاندید PCI بر روی RCA بودند و کسر جهشی بطن چپ بیشتر یا مساوی 40% داشتند، وارد مطالعه شدند. بیماران در روز پذیرش و یک ماه پس از آن تحت اکوکاردیوگرافی قرار گرفتند و شاخص های عملکرد سیستولیک بطن راست از قبیل Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion (TAPSE)،Tricuspid Annular Systolic Velocity (TASV)، Tei index و Right Ventricular Fractional Area Change (RVFAC) در آنان اندازه گیری و ثبت گردید. سطح ظرفیت عملکرد فیزیکی بیماران بر اساس معیارهای New York Heart Association (NYHA) در بیماران مشخص گردید.
    یافته ها
    میانگین کلاس عملکردی NYHA پیش از PCI برابر 46/0±20/2 و پس از PCI برابر 30/0±10/1 بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P<). میانگین شاخص TAPSE پیش از PCI برابر 12/2±68/18 بود که پس از PCI به 11/2±40/20 افزایش یافت که این تغییر از لحاظ آماری معنادار بود، (001/0P<). میانگین شاخص TASV از 52/1±28/13 پیش از PCI به 90/1±85/14 افزایش یافته بود که این تغییر نیز از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P<). میانگین شاخص Tei نیز از 05/0±52/0 پیش از PCI به 03/0±47/0 تغییر یافته بود که این تغییر نیز از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P<). همچنین، میانگین شاخص RVFA نیز از 40/2±02/34 پیش از PCI به 57/2±25/38 افزایش یافت که این تغییر نیز از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج حاصله از این مطالعه، بهبود در کلیه شاخص ها و در مجموع در عملکرد سیستولیک بطن راست به دنبال انجام PCI بر روی RCA مشاهده شده بود.
    کلیدواژگان: بطن قلب، سیستول، آنژیوپلاستی، شریان کرونری راست، کلاس عملکردی
  • زاهد حسین خان، مژگان رحیمی، پویا کلانی*، بتول قربانی یکتا صفحات 242-248
    زمینه و هدف
    مطالعات گذشته اثرات فازهای مختلف سیکل قاعدگی را بر پاسخ های همودینامیک در لوله گذاری تراشه نشان داده اند. هدف ما بررسی تاثیر میزان هورمون ها در سیکل قاعدگی خانم ها بر پاسخ های همودینامیک ناشی از لوله گذاری داخل تراشه است.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت کوهورت در دی ماه سال 1391 در بیمارستان امام خمینی (ره) شروع و در مدت یک سال انجام شد. بیماران بر اساس معیارهای ورود وارد مطالعه شده و شرح حال قاعدگی نمونه ی خون برای اندازه گیری سطح هورمون ها اخذ شد. تغییرات همودینامیک بیماران کاندیدای جراحی الکتیو تحت بیهوشی عمومی با لوله گذاری تراشه ثبت شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 77 خانم تحت عمل جراحی الکتیو تحت بیهوشی عمومی با لوله گذاری تراشه بر اساس معیارهای پژوهش وارد مطالعه شدند، از این تعداد 38 زن در فاز لوتئال (49/4%) و 39 زن در فاز فولیکولار (50/6%) بودند. میانگین مدت زمان سپری شده برای لوله گذاری تراشه به ترتیب در دو گروه فولیکولار و لوتئال 07/5±58/25 و 32/5±84/25 ثانیه بود (489/0P=). فشار سیستولیک خون بعد از لوله گذاری در فاز فولیکولار 138/4±20 در برابر فاز لوتئال 127/7±18 (میلی متر جیوه) به طور معناداری بیشتر بود (01/0P<) همچنین ضربان قلب زنان بعد از لوله گذاری در فاز لوتئال 90/7±12 به طور معناداری از فاز فولیکولار 85/3±11 (ضربان در دقیقه) بیشتر بود (05/0P=).
    نتیجه گیری
    به دلیل پایداری بیشتر پارامترهای همودینامیک در فاز لوتئال و کاهش عوارض قلبی و عروقی پیرامون عمل متعاقب آن توصیه می شود در صورت امکان اعمال جراحی الکتیو خانم هایی که در سنین باروری هستند، در این زمان انجام شود.
    کلیدواژگان: سیکل ماهانه، همودینامیک، لارنگوسکوپی، لوله گذاری تراشه
  • اعظم آذرگون*، راهب قربانی، سحر موسوی صفحات 249-255
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، تعیین عوامل پیش بینی کننده شکست درمان با رژیم تک دوز متوتروکسات Metotrexate (MTX) بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی نیمه تجربی در 70 بیمار تحت درمان با رژیم تک دوز MTX طی سال های 92-89 انجام شد. کاهش در هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (beta-hCG) به mIU/ml≥ 10 بعد از اولین دوز MTX موفقیت و نیاز به دوز دوم، سوم یا جراحی شکست درمان محسوب شد. این دو گروه از نظر تیتر beta-hCG روز اول و چهارم درمان و کاهش ≤ 15% این هورمون بین روزهای یک و چهارم، سن، تعداد حاملگی ها، تعداد زایمان ها، سایز توده حاملگی و ضخامت آندومتر با همدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    میزان موفقیت درمان 1/77% بود. هیچ ارتباطی بین سن، تعداد حاملگی ها، تعداد زایمان ها، سایز توده حاملگی و ضخامت آندومتریوم بین دو گروه مشاهده نشد. ولی تیتر beta-hCG روز اول و چهارم به طور معناداری در افراد موفق کمتر از افراد با شکست درمان بود. همچنین در افراد موفق کاهش ≤ 15% beta-hCG روز چهارم نسبت به روز اول در 9/80% و در گروه دوم در 5/38% مشاهده شد (003/0P=).
    نتیجه گیری
    در بیمارانی که با حاملگی خارج رحم کاندید درمان رژیم تک دوز MTX می شوند، تیتر بالای beta-hCG در روز اول و چهارم و همچنین کاهش کمتر از 15% این هورمون بین روزهای یک و چهارم از فاکتورهای مهم شکست درمان بودند.
    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحم، شکست درمان، گنادوتروپین کوریونی، متوتروکسات
  • شیوا رحیمی دهگلان، فرزاد کمپانی، شهرام رحیمی دهگلان، الناز طبیبیان* صفحات 256-262
    زمینه و هدف
    عوارض قلبی آنتراسایکلین ها در دوزهای متوسط و بالا (mg/m2 350<) به خوبی شناخته شده است، اما این سوال که آیا علایم تحت بالینی کاردیومیوپاتی با دوزهای کمتر از mg/m2 350 نیز ایجاد می شود هنوز مورد بحث است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد قلبی کودکان تحت درمان با آنتراسایکلین در دوزهای کمتر از mg/m2 350 جهت تعیین ایجاد عارضه قلبی و ارزیابی ریسک فاکتورهای موثر بر بروز این عارضه بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه آینده نگر 50 کودک سرطانی بستری در بخش خون و انکولوژی اطفال بیمارستان بعثت شهر سنندج در سال های 91-88 که تحت درمان با آنتراسایکلین های دانوروبیسین و داکسوروبیسین با دوز کمتر از mg/m2 350 بودند، توسط اکوکاردیوگرافی سریال به مدت یک تا سه سال پیگیری شدند. انحراف شاخص های اکوکاردیوگرافی از مقادیر نرمال اندازه گیری شد و ارتباط عوارض قلبی با ریسک فاکتورهای احتمالی با روش های آماری مناسب آنالیز گردید.
    یافته ها
    در 22% از بیماران به ویژه کودکان بیش از 11 سال، حداقل یکی از پارامترهای اکوکاردیوگرافی شامل کسر تخلیه قلب، قطر پایان سیستولی، قطر پایان دیاستولی، توده بافتی و ضخامت دیواره خلفی بطن چپ در طول پیگیری تغییر کرد. مهمترین ریسک فاکتور، سن در زمان شروع داروها بود. در میان انواع کانسر، مبتلایان به لوسمی میلوییدی حاد بیشترین میزان شاخص های غیرطبیعی را داشتند. جنسیت و طول مدت پیگیری ارتباطی با بروز عارضه قلبی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    آنتراسایکلین ها حتی در دوزهای کمتر از mg/m2 350 می توانند منجر به تغییر عملکرد قلبی شوند هرچند که این تغییرات همراه با علایم بالینی نباشد. از این روی پیگیری طولانی مدت عوارض قلبی این داروها و استفاده از روش های محافظت قلب در هر دوز مصرفی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتراسایکلین، شیمی درمانی، کاردیوتوکسیسیتی، اکوکاردیوگرافی
  • رضا بیرانوند، شهناز قلاوندی، علی دل پیشه*، کوروش سایه میری، شکرالله سلمان زاده صفحات 263-267
    زمینه و هدف
    بیماری سل شایع ترین علت مرگ ناشی از بیماری های تک عاملی عفونی در دنیا است و از نظر بارجهانی بیماری (Disability-Adjusted Life Years، DALY)، در رتبه دهم قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماری سل اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر توصیفی- تحلیلی در استان خوزستان طی سال های 1384 تا1391، پرونده 6363 بیمار مبتلا به سل با روش سرشماری بررسی شد. با استفاده از نرم افزار TB Register متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات اپیدمیولوژیک و بالینی ثبت گردید و از طریق نرم افزار SPSS ویراست 16 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 18±3/39 سال بود که میانگین سن زنان به طور متوسط 1/2 سال از مردان بیشتر بود (0001/0P=). از کل بیماران 7/75% مبتلا به سل ریوی و 7/2% آلوده به HIV بودند. روند تغییرات میزان بروز سل در سال های مورد مطالعه معنادار بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    ابتلای همزمان عفونت HIV و بیماری سل در جنوب غربی ایران شیوع بالایی دارد. غربالگری، آموزش و اقدامات پیشگیرانه جهت کنترل بیماری سل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، HIV، ایران
  • فریده کی پور*، ایلانا ناقی صفحات 268-272
    زمینه و هدف
    دیابت بی مزه در حاملگی بیماری نادری است که در نتیجه ترشح میزان ناکافی هورمون آنتی دیورتیک (وازوپرسین) اتفاق می افتد. به دلیل افزایش فیلتراسیون گلومرولی در حاملگی، نیاز به هورمون آنتی دیورتیک بیشتر می شود.
    معرفی بیمار: خانم 39 ساله شش روز بعد از زایمان طبیعی به علت تشنگی، پرنوشی، تب، پلی اوری و ضعف در مهر ماه 1392 به بیمارستان اکبرآبادی مراجعه کرد. افزایش قابل توجه حجم ادرار با کاهش وزن مخصوص ادرار همراه بود. اسمولاریته ادرار کمتر از اسمولاریته سرم بود. در آزمایش خون هیپرناترمی دیده شد. درمان با تجویز دسموپرسین استات که آنالوگ آنتی دیورتیک هورمون است صورت گرفت.
    نتیجه گیری
    انواع اختلالات غدد درون ریز ممکن است بارداری را دچار مشکل نمایند. دیابت بی مزه چندان شایع نیست، در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند اثرات نامطلوبی بر روند بارداری داشته باشد. بیشتر افراد مبتلا، در زمان بارداری نیاز به مقادیر بیشتر دسموپرسین استات دارند، شاید به دلیل افزایش کلیرانس متابولیک ناشی از وازوپرسیناز جفتی باشد. با همین مکانیسم، مواردی از انواع تحت بالینی دیابت بی مزه ممکن است در حاملگی علامت دار شوند.
    کلیدواژگان: دیابت بی مزه، آنتی دیورتیک هورمون، وازوپرسین، دسموپرسین استات، زایمان واژینال
|
  • Behzad Imani *, Reza Safi, Ariyan, Babak Manaafi, Arezo Karampourian, Karim Ghazikhanlou Sani Pages 207-214
    Background
    Platelet activation and aggregation plays an essential role in the for-mation of coronary artery thrombosis. Nowadays, the Clopidogrel is administered oral-ly as an inhibitor of platelet aggregation. Due to the high price of the original brand of Clopidogrel (Plavix), an Iranian brand of Clopidogrel (Osvix) has been produced. This study was conducted to evaluate the effectiveness, side effects and acceptability of lo-cally available brand of Osvix as anti platelet tablet in coronary artery bypass grafting patients in comparison to the original brand (Plavix) by means of platelet aggregation indexes.
    Methods
    This clinical study, was conducted at Heart Center of Ekbatan university Hospital in Hamadan in October 2011 to May 2012. In this study 80 patients undergo-ing coronary artery bypass grafting (CABG) were participated in two independent treatment groups. One group used the Iranian brand of Osvix and other one used the original brand (Plavix) as an inhibitor of platelet aggregation. To evaluate the effective-ness of these two in-inhibiting platelets regimens, blood samples were taken from the patients and platelet aggregation test was performed using Helena Biosiences Europe, PACKS4 aggrigometry system (made in France).
    Results
    Mean platelet-rich plasma amount for the Osvix and Plavix treatment group was 236.260 and 153.290 plt/µl respectively. Results showed a statistically significant difference in the rate of platelet-rich plasma by two above mentioned treatment groups. There was no observed statistical difference in side effects of two studied treatment groups. It must be noted that the effectiveness of Plavix tablet regimen as a platelet aggregation inhibitor in patients undergoing CABG was higher than the Osvix tablet treatment regimen.
    Conclusion
    This study showed the Iranian brand of Clopidogrel (Osvix) is significantly different from the original brand (Plavix) in terms of performance factors in preventing platelet aggregation in patients undergoing coronary artery bypass grafting.
    Keywords: clopidogrel, coronary artery bypass, platelet aggregation
  • Azamsadat Mousavi, Mojgan Karimi, Zarchi*, Nadereh Behtash, Mahnaz Mokhtari, Gorgani, Nili Mehrdad, Mitra Rouhi, Seyedhossein Hekmatimoghaddam Pages 215-221
    Background
    The aim of this study was to assess the role of consolidative intraperito-neal chemotherapy with carboplatin in decreasing relapse and increasing survival in advanced epithelial ovarian cancers, as well as evaluation of its toxicity.
    Methods
    In this clinical trial 30 patients with epithelial ovarian cancer in stages II-IV who had complete surgery (optimal debulking surgery) received six standard cycles of intravenous carboplatin and paclitaxel. They were enrolled through non-random se-quential selection. The control patients were similar to case group in stage (II-IV) and pathology (epithelial ovarian cancer). The control group was evaluated retrospectively through hospital files. This clinical trial performed in Gynecology Oncology department in Tehran Valiasr University Hospital, during 2005-2010. They including 18 cases as the intervention group receiving intraperitoneal chemotherapy and 12 patients as the control group with only retrospective follow-up. The cases received 3 cycles of 400 mg/m2 intraperitoneal carboplatin every 21 days following intravenous chemotherapy. Relapse of disease was diagnosed as increasing or even doubling CA125 serum titer during one month, or any CA125 above 100 IU, or an abdominal or pelvic mass in ul-trasound or physical exam. Mean survival of two and five years, progression-free inter-val (PFI), overall survival (OS), relapse, demographic parameters, drug toxicities, path-ologic types of cancers in two groups were coded and compared using SPSS 14. Any P<0.05 was considered as a significant difference.
    Results
    The mean ages of cases and controls were 52.4±8.6 and 55.1±11.5 years. The mean duration of relapse-free survival was 13±8.6 months for the cases and 9.5±4.3 months for the control patients (not statistically different, P>0.05). The mean overall survival for cases and controls were 39±16.5 and 30.8±16.2 months, respectively (no significant difference, P>0.05). The frequency of drug toxicities in the cases was 5.6%, and consisted of mild-to-moderate abdominal pain, nausea and vomiting.
    Conclusion
    It seems that consolidation therapy with intraperitoneal carboplatin may not increase overall survival, reduce relapse rate or decrease mortality, though it does not induce considerable side effects. Since the mean survival in the intervention group was nine months more than controls, this difference may be clinically significant.
    Keywords: carboplatin, consolidation chemotherapy, epithelial ovarian cancer, intraperitoneal injection, survival rate
  • Leila Sadati, Ehsan Golchini, Abdolreza Pazouki*, Fatemeh Jesmi, Mohadeseh Pishgahroudsari Pages 222-228
    Background
    Nowadays, new methods are emerging each month for a better operation with fewer complications. Laparoscopic surgery have remarkable advantages, Compared to open, such as smaller incision, less manipulation of the digestive system, less postoperative pain, fewer wound complication and faster discharge from the hospital. Therefore it is preferred by patients and surgeons and is replacing the traditional open surgical methods. However, any operation causes significant panic for patients and lack of knowledge about the surgical method is found to cause poor surgical outcomes, such as recovery time after the surgery we evaluated the effect of preoperative education on the recovery time of laparoscopic cholecystectomy candidates.
    Methods
    This randomized clinical control trial was performed at Imam Khomeini and Alborz Hospitals in Karaj from February 2010 till January 2011. Using randomized sampling method, 100 female candidates for laparoscopic cholecystectomy were divided into two equal groups of case and control. The case group received detailed information about operating room’s condition, surgical equipment, anesthesia method, advantages and disadvantages of laparoscopic procedures, and patient’s role in self-care at recovery, whilst the control group received no education before the surgery. The two groups were compared regarding recovery time based on Aldrete modified checklist and mean time to reach the Aldrete consciousness score of 9 and the incidence of nausea was assessed among them.
    Results
    The analysis showed that there was a significant difference between the mean time to reach Aldrete consciousness modified checklist score of 9 between the case and control group (18.04±3.87 vs. 29.66±5.44, respectively, P<0.001), therefore the case group had shorter recovery time than the control group. 10 of the case group (20%) and 3 of the control group (6%) had nausea after recovery (P=0.037, OR=0.255 (CI 95%: 0.066-0.992)).
    Conclusion
    Preoperative education of patients can significantly decrease the recovery time after laparoscopic cholecystectomy surgery. Therefore, it is strongly recommended to include the preoperative education in routine care of laparoscopic cholecystectomy patients for better surgical outcomes.
    Keywords: anesthesia recovery period, cholecystectomy, education, laparoscopy
  • Marzieh Mehrafza *, Azadeh Raoufi, Talieh Rahimian, Parvaneh Abdollahian, Zahra Nikpouri, Rahim Tavakkolnia, Abolfazl Golmohammadi, Ahmad Hosseini Pages 229-234
    Background
    With introduction of intracytoplasmic sperm injection with testicular sperm extraction or precutaneouse epididymal sperm aspiration, effective treatment was provided for azoospermic men. The aim of present study was to compare clinical outcome following intracytoplasmic sperm injection using extracted testicular/epididymal sperm or ejaculated severe oligoasthenoteratozoospermic sperm.
    Methods
    After retrospective evaluation of more than four hundred medical records of patients undergoing intracytoplasmic sperm injection Mehr medical institute (between 2011-2012), 45 cycles with severe eligoasthenoteratozoospermia and 34 cycles with azoospermia were included. Patients were treated with gonadotropin releasing hormone agonist. The clinical characteristics and intracytoplasmic sperm injection outcome such as the rate of fertilization, implantation and clinical pregnancy were compared between the two groups. Results were presented as mean±standard deviation and number (percent). Differences between variables were analyzed using student's t test and the chi-square test was used to examine differences between categorical variables. P value less than 0.05 were considered as statistically significant.
    Results
    Mean of female age (29±4.9 vs. 30.2±5.8), body mass index (26.9±5.3 vs. 26.9±3.8), estradiol level on human chorionic gonadotropin administration day (1375.6±843.9 vs. 1181.8±673.1), total number of retrieved oocytes (9.7±5.3 vs. 9.2±5.9) and metaphase II oocytes (7.7±5.1 vs. 7.5±5.4) were similar between the two groups. Of 436 and 313 retrieved oocytes, respectively 232 and 163 oocytes were ferti-lized in oligoasthenoteratozoospermic and azoospermic groups (53.2% vs. 52.1%, P=0.214). There were not statistical differences between groups in number of trans-ferred top quality embryos (1.5±1.2 vs. 1±1.2, P=0.09), implantation rate (22.7% vs. 16.9%, P=0.238) and clinical pregnancy rate (21 (47.7%) vs. 11 (35.4%), P=0.199).
    Conclusion
    Intracytoplasmic sperm injection with precutaneouse epididymal sperm aspiration and testicular sperm extraction are effective methods to treat azoospermic men and its clinical outcome were comparable to ejaculated sever oligoasthenoterato-zoospermic cycles. It can be concluded that the influence of sperm quality and origin on intracytoplasmic sperm injection outcome are the same.
    Keywords: azoospermia, intracytoplasmic, pregnancy, sperm injections
  • Amir Masoud Jafari, Nahid Salehi *, Hashem Kazerani, Farid Najafi Pages 235-241
    Background
    In patients who undergoing PCI, association between right ventricular function and outcome of the procedure remained unclear. The present study aimed to determine association between echocardiography findings of systolic right ventricular function and functional status of patients following PCI.
    Methods
    In a cross-sectional study conducted at Imam Ali hospital and heart center in Kermanshah, Iran in 2013, 40 patients with history of inferior wall myocardial infarction (Inf MI) according to previous electrocardiography (ECG) in past hospitalization for MI who were candidate for percutaneous coronary intervention (PCI) on right coronary artery (RCA) and had left ventricle ejection fraction (LVEF) less than 40% were included. The subjects underwent echocardiography on admission to assess echocardiography indices of systolic right ventricular function including tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE), tricuspid annular systolic velocity (TASV), Tei-index (Myocardial performance index), and RV fractional area (RVFA) change that was repeated one month later. Baseline functional status was assessed based on the New York Heart Association functional classification score (NYHA score) that divided to 4 grades.
    Results
    NYHA score improved following PCI procedure (from 2.20±0.46 to 1.10±0.30, P<0.001). The mean score of TAPSE significantly increased from 18.68±2.12 to 20.40±2.11 (P<0.001). The mean of TASV also increased from 13.28±1.52 to 14.85±1.90 (P<0.001). Also, Tei-index was improved from 0.52±0.05 to 0.47±0.03 (P<0.001). Moreover, RVFA was significantly increased after PCI (from 35.02±2.40 to 38.25±2.57, P<0.001). There was no significant relationship between the changes in NYHA score and each of right ventricular systolic function indices.
    Conclusion
    Although right ventricular systolic function considerably improved fol-lowing PCI procedure, but the changes in this improvement is not associated with the improvement of function class after the procedure.
    Keywords: angioplasty, coronary vessels, function class, heart ventricles, systole
  • Zahid Hussain Khan, Mojgan Rahimi, Pooya Kalani *, Batool Ghorbani Pages 242-248
    Background
    Hormonal, physical, and psychological fluctuations occur during the menstrual cycle. Previous studies have shown that hormonal changes during the normal menstrual cycle affect anesthesia and analgesia. The limitation of previous studies are that they did not measure luteal hormone (LH), Follicular stimulating hormone (FSH), estradiol, progesterone and cortisol levels. Our goal was to find more suitable conditions in menstrual periods for intubation of patient.
    Methods
    American Society of Anesthesiologists physical status I patients, 16 to 40 years, undergoing general anesthesia for elective surgery were enrolled in this study and conducted at Imam Khomeini Medical Center in 2013. The patients were assigned into two groups according to the phase of their menstrual cycle. Levels of sex hormones and hemodynamic variables were recorded for all the patients and statistical analysis performed.
    Results
    In 77 patients, 38 women were in the luteal phase (49.4%) and 39 women were in the follicular phase (50.6%). All tracheal intubations were successful on the first attempt with a mean duration of 2558±5.07 and 25.84±5.32 seconds in groups F and L, respectively (P=0.489). None of the patients were excluded for long tracheal intubation time. Systolic blood pressure after intubation in the follicular phase (138.4±20 mm Hg) was significantly higher vs. the luteal phase (127.7±18 mm Hg) (P<0.01), as well as the women’s heart rate after intubation in the luteal phase (90.7±12 beats per minute), was significantly higher than in the follicular phase (85.3±11 beats per minute) (P=0.05). Heart rate was higher in the luteal group than the follicular group thus the women’s heart rate after intubation in the luteal phase (90.7±12 bpm) was significantly greater than the follicular phase (85.3±11 bpm) (P=0.05).
    Conclusion
    Reviewing and comparing the results show that elective surgeries are bet-ter to be done in the luteal phase because of stable hemodynamic conditions.
    Keywords: hemodynamics, intratracheal intubation, laryngoscopy, menstrual cycle
  • Azam Azargoon *, Raheb Ghorbani, Sahar Mosavi Pages 249-255
    Background
    The use of Methotrexate (MTX) is a good and common practice for the treatment of women who were diagnosed early with ectopic pregnancy (EP). The aim of this study is to determine the predictors of treatment failure with a single dose of MTX injection.
    Methods
    In this quasi-experimental research, we studied 70 women with ectopic preg-nancies who were treated with MTX, according to a single dose protocol from 2010 to 2013. EP was diagnosed whenever an intrauterine gestational sac was not identified by transvaginal ultrasonography (TVUS), accompanied by an abnormal rise or plateau in human chorionic gonadotropin (beta-hCG) concentration. Briefly, women with ectopic pregnancies were considered candidates for MTX treatment if they were hemodynamically stable; did not desire surgical therapy, agreed to weekly follow-up; and did not have hepatic, hematologic, or renal disease. A Patient was considered a treatment suc-cess (group 1) if her beta-hCG levels decreased ≤10 m IU/ml after the first dose of MTX. Treatment failure (group 2) was defined as the need for a second or a third dose of MTX or surgery. The following risk factors were compared between the two groups: serum beta-hCG on the days 1 and 4, a ≥ % 15 decrease in serum beta-hCG between the days 1-4 of the treatment, age, parity, gravidity, the size of the ectopic mass and the endometrial thickness.
    Results
    The success rate of MTX treatment was %77.1. There were no significant dif-ferences between the two groups in regard to the age, parity, gravidity, the size of ec-topic mass and the endometrial thickness in vaginal sonography, but the mean serum beta-hCG concentration on days 1 and 4 was lower in the success group than the failure group. We also observed a ≥ % 15 decrease in serum beta-hCG in %80.9 of the women from the success group and in %38.5 of the cases whose treatment had failed. The presence of fetal heart activity was seen in only one patient and this patient’s treatment failed. Two patients had previous history of ectopic pregnancy and the treatment of both ended in failure.
    Conclusion
    Among women with ectopic pregnancies who were candidates for MTX treatment, a high serum beta-hCG concentration on the days 1-4 and also a ≤ %15 fall in serum beta-hCGbetween the days 1-4 treatment, are the most important factors associated with the failure of the treatment with a single dose MTX protocol. It is better to use these factors for making decisions about the initiation of the treatment or the continuation of it.
    Keywords: chorionic gonadotropin, ectopic pregnancy, methotrexate, treatment failure
  • Shiva Rahimi Dehgolan, Farzad Kompani, Shahram Rahimi Dehgolan, Elnaz Tabibian * Pages 256-262
    Background
    Cardiotoxicity of anthracyclines (ANTs) in medium and high doses (more than 350 mg/m2) has been already known but it is still unclear whether or not minimal doses (lower than 350 mg/m2) can also affect cardiac function. The goal of this study was to assess the cardiotoxicity of ANTs in children under minimal doses and evaluation the association of this toxicity with probable risk factors such as age at beginning of regimen, gender or type of malignancy.
    Methods
    In a prospective study 50 children suffering from different malignancies ad-mitted in pediatric oncology department of Besat Hospital of Sanandaj in 2010-2012, under ANTs regimen (Daunorubicin, Doxorubicin) in doses lower than 350 mg/m2 were followed by serial echocardiography for 1-3 years. The deviation from normal values of echocardiographic parameters was measured for all patients in this period and even one parameter's deviation was considered as cardiac dysfunction and ANTs cardi-otoxicity. The association of this toxicity and probable risk factors was analyzed by proper statistical methods in SPSS 18th version.
    Results
    In 22% of patients, mostly children older than 11, at least one of echocardio-graphic parameters including: ejection fraction (EF), left ventricular end systolic diame-ter (LVESD), left ventricular end diastolic diameter (LVEDD), left ventricular mass (LVM) and left ventricular posterior wall diameter (LVPWD) changed during our follow up. The most important risk factor for cardiotoxicity in this study was age at beginning of ANTs regimen. Acute myeloid leukemia (AML) had the most abnormal values among all types of malignancies. In this study there was no statistically significant as-sociation between cardiotoxicity and gender or duration of follow up.
    Conclusion
    Anthracyclines even in doses lower than 350 mg/m2 can induce cardiac dysfunction and alter echocardiographic parameters, although these changes are not always accompanied by clinical signs or symptoms as they were in this study. So long term echocardiographic follow up and cardioprotective techniques are recommended in prescription any doses of these cardiotoxic drugs.
    Keywords: anthracyclines, cardiotoxic agents, chemotherapy, echocard
  • Reza Beiranvand, Shahnaz Ghalavandi, Ali Delpisheh *, Kourosh Sayemiri, Shokrollah Salmanzadeh Pages 263-267
    Background
    Tuberculosis is still one of the main causes of mortality and disability in developing countries. Despite of socio-economic development of communities and controlling majority of communicable diseases, With respect to importance and high incidence of Tuberculosis in marginal provinces, the present study was aimed to assess the epidemiology of Tuberculosis.
    Methods
    In this Descriptive-Analytical Retrospective Study, documents of 6363 patients diagnosed with TB in the beginning of March 2005 to the end of the September 2012 in Khuzestan province, Iran, by used census sampling size, were used. Demographic variables and other necessity data were recorded by TB-Register software and then these data were analyzed by SPSS 16.0 software and Chi-square and independent t-tests with a significance level of less than 5%. For comparison Tuberculosis incidence in consecutive years used by Poisson tests (with a significance level of less than 5%).
    Results
    mean age of patients and median age of patients were 39.3±18 and 35±6.5 years, for women mean age was older 2.1 years than men and there was significant relationship to age (P=0.0001). Of all patients 75.7% were pulmonary tuberculosis, 2.7% were infected with HIV and 91.2% were new cases. Cumulative incidence in province was 148.84/100,000. Most prevalent in Non-pulmonary TB was Lymphatic glands. Poisson test showed that changing trends of TB incidence in study years was statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    Increasing concurrent of HIV infection and TB and decreasing patients mean age (39.3±18) and median (35±6.5) in southwest of Iran has high prevalence. Screening, training and preventive activities for controlling of disease is highly recommended for the whole country and in margin provinces in particular.
    Keywords: epidemiology, HIV, Iran, tuberculosis
  • Farideh Keypour *, Ilana Naghi Pages 268-272
    Background
    A variety of endocrine disorders can complicate pregnancy. Diabetes insipidus although uncommon, may have devastating effect on pregnancy outcome, if unrecognized and untreated. The etiology of diabetes insipidus is often unknown, many cases are likely autoimmune, with lymphocytic infiltration of the posterior Pituitary gland. Massive polyuria, caused by failure of the renal tubular concentrating mechanism, and dilute urine, with a specific gravity 1.005, are characteristic of diabetes insipidus. The diagnosis of diabetes insipidus relies on the finding of continued polyuria and relative urinary hyposmolarity when water is restricted. Most Women require increased doses Desmopressin Acetate during pregnancy because of an increased metabolic clearance rate stimulated by placental Vasopressinase. By this same mechanism, subclinical diabetes insipidus may become symptomatic during pregnancy. Transient diabetes insipidus is associated with acute fatty liver and HELLP syndrome as well as twin gestation. Increased placental Vasopressinase activity, along with insufficient liver degradation in HELLP syndrome and acute fatty liver, may unmask this condition. Diabetes insipidus in pregnancy is rare. The disease results from inadequate or absent antidiuretic hormone (vasopressin) production by the posterior pituitary gland. The increased glomerular filtration rate seen in pregnancy may increase the requirement for antidiuretic hormone.
    Case Presentation
    We present a 39 years old woman, gravida3 para3, was admitted to Akbarabadi Teaching Hospital in September 2013. She was admitted due to polyuria, malaise, thirst with slight fever, six days after normal vaginal delivery. The urine volume was 8 lit/day and the specific gravity (S.G.) of the urine was 1.010. The urine osmolarity was lower than the plasma osmolarity. Electrolyte serum examination showed hypernatremia. The patient received 5 µg/day of synthetic vasopressin, in the form of l- deamino-8-Darginine vasopressin (DDAVP). This drug was given as intranasal spray in doses 0.25 mg twice daily. Plasma electrolytes and fluid status monitored carefully with initiation of therapy. DDAVP was used because it was not degraded by vasopressinase. Treatment was continuing, when the symptoms of central Diabetes insipidus resolve and urinary concentrating ability was preferred. Maximum urinary osmolality over the next 11 hours was assessed, 730 mosm/kg was considered normal.
    Conclusion
    Close attention to electrolyte and fluid balance is important in the postpartum period. The symptoms of transient vasopressin-resistant diabetes insipidus resolve in few days to a few weeks after vaginal delivery or when hepatic function returns to normal.
    Keywords: antidiuretic hormone, desmopressin acetate, diabetes insipidus, vaginal delivery, vasopressin